Vitis riparia - Winorośl pachnąca


Nazwa łacińska  Vitis riparia
Nazwa polska  Winorośl pachnąca, winorośl nadbrzeżna
Systematyka  rośliny nasienne > dwuliścienne > różowe > szakłakowce > winoroślowate
Pochodzenie  Ameryka Północna
Siedlisko, występowanie  brzegi rzek, leśne polany, często wspina się po krzewach i drzewach
Wysokość , pokrój  pnącze do 10m
Liście/igły  jasnozielone, żółknące jesienią, na długich czerwonawych ogonkach
Kwiaty * okres kwitnienia  małe, beżowe, zebrane w zwisające wiechy, silnie pachnące,  roślina dwupienna * maj - czerwiec
Owoce, nasiona  jadalne, niebieskoczarne, soczyste jagody, w naszych warunkach rzadko owocuje
Tempo wzrostu  szybkie, do 2m rocznie
Grupa, zastosowanie  pnącze ozdobne na pergole, drabinki przy ścianach, do przysłaniania altan i szop, bywa stosowana jako podkładka dla odmian szlachetnych oraz krzyżowana z innymi dla uzyskania odmian o dużej mrozoodporności
Cięcie, formowanie  dobrze znosi cięcie, dla uzyskania zwartego pokroju skracać pędy wczesną wiosną i ponownie w lipcu
Rozmnażanie  sadzonki zdrewniałe, odkłady, siew po 6-tygodniowej zimnej stratyfikacji
Wymagania  słońce - półcień, małe wymagania glebowe i wilgotnościowe lecz na glebach żyznych i wilgotnych rośnie bujniej
Mrozoodporność  całkowita (-45°C)
Długowieczność  ponad 100 lat








leaf from the top   liść z wierzchu   


  leaf from the bottom  liść od spodu


  Autumn Leaves   liście jesienią

Vitis riparia habit - Winorośl pachnąca pokrój
Growth Habit     pokrój

Ilustrowana lista odmian i gatunków winorośli jest tutaj.
A pictorial index to species gallery photos  here.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz